Zpět na hlavní stránku

Analog

Přidal Filip Kalousek dne

Úvod

V poslední době se na Twitteru objevil nový konkurent pro velké frameworky jako je Vue s Nuxt.js, React s Next.js a teď i pro Angular - Analog.

Hlavím iniciátorem tohoto projektu je Brandon Roberts.

Aktuální stav

Ačkoliv se jedná o verzi 0.0.0, přesněji řečeno nemá zatím na GitHubu žádný oficiální release, Analog se jeví jako zajímavá možnost pro minimalizaci velikosti JavaScriptu, který se odesílá klientovi. Tento nový framework se skládá z klasického prerendered HTML pro klienta a dynamic component (Island architektura) s JS funkcemi, jako jsou formuláře apod.

Bohužel zatím neexistuje oficiální podpora od Googlu a dokumentace zatím zeje prázdnotou, ale vypadá to že mají dle GitHubu stanovené cíle a tasky tohoto frameworku, vše nasvědčuje tomu, že komponenty budeme mít "in file" takže žádné nepřehledné složky s (.scss, .html) u větších projektů.

Test

Pro test jsem se rozhodl použít endpoint z kanye.rest, poté jsem přidal interval na update času, dle výsledku to vypadá, že všechny data se sdílejí cross childs, dle struktury komponent, celkem zajímavý.

Bohužel po testování jsem omylem smazal celý zdrojový kód 😇, takže nemohu nasdílet přesně mé postupy, jediné co jsem ale stihnul bylo udělát báječnou infografiku v malování níže.

Výsledek testu Výsledky testu

Shrnutí

Velikost JS je stále velká oproti konkurenci. Podpora klasického CLI pro Angular commands zatím není podporována. Je tedy nutné počkat na další verze Analog, abychom zjistili, jak se tento framework bude vyvíjet a zda bude skutečně přínosem pro Angular.

Zdroje